Εορτή του Αγίου Νικολάου
Σημαντική θρησκευτική εορτή για την πόλη μας, είναι η 6η Δεκεμβρίου, εορτή του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών και γι' αυτό αποτελεί και επίσημη αργία για το Δήμο Ερέτριας.
 
Εορτή της Παναγίας Παραβουνιώτισσας
Μία ακόμα θρησκευτική εορτή που συγκεντρώνει πλήθος πιστών, κατοίκων αλλά και επισκεπτών, είναι αυτή της Παναγίας της Παραβουνιώτισσας. Την Κυριακή του Θωμά, γίνεται περιφορά της εικόνας, ενώ την επομένη ημέρα το εκκλησιαστικό συμβούλιο της ομώνυμης εκκλησίας προσφέρει φαγητό και εδέσματα.
 
Ημέρα εορτασμού των Θεοφανίων
Σημαντική επίσης εορτή, είναι η 6η Ιανουαρίου, ημέρα εορτασμού των Θεοφανίων και του Αγιασμού των Υδάτων. Η τελετή του αγιασμού των υδάτων γίνεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα στο κεντρικό λιμάνι της Ερέτριας, όπου κολυμβητές, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες της ημέρας, κάνουν την προσπάθεια τους για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό.

 

Ο Άγιος Ιωάννης Ρώσσος
Ο Ιερός Ναός του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στο Νέο Προκόπιο της Ευβοίας λειτουργεί ως Προσκυνηματικός, κάτω από την άμεση εποπτεία της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος.
Το Ιερό Προσκύνημα αποτελεί ένα σπουδαιότατο πνευματικό και κοινωνικό έργο. Χωρίς υπερβολή, αποτελεί μια όαση, που αναπαύει και αναζωογονεί τους προσκυνητές.
Η χάρη του ιερού λειψάνου πλημμυρίζει τους πιστούς, παραμυθεί και γαληνεύει τις καρδιές τους γεμίζοντάς τες με αναστάσιμη ελπίδα, καλλιεργεί δε λογισμούς και διάθεση μετανοίας.
Εκτός, όμως, από την πνευματική ανάπαυση, ξεκουράζεται στο σύγχρονο και ευπρεπέστατο ξενώνα και το ταλαιπωρημένο σώμα του ταξιδιώτη προσκυνητή.
Είναι πολύ παλιά, μα και ανθρώπινη, η θέση της Εκκλησίας να αναπαύει και σωματικά όσους θέλει να ωφελήσει ψυχικά.
Ο ξενώνας αυτός θεμελιώθηκε το 1977 και εγκαινιάσθηκε το 1989, από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη πρώην Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο (Βέργη).
Είναι δυναμικότητος 160 κλινών και περιλαμβάνει εκτός από τα υπνοδωμάτια και αίθουσες διαλέξεων και συνεδρίων, Μουσείο, τραπεζαρίες κ.λπ. βοηθητικούς χώρους.
Μέχρι σήμερα, μεταξύ άλλων, έχει φιλοξενήσει Ιερατικά Συνέδρια, Πανορθόδοξες Συνδιασκέψεις, πού διεξάγονται υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αντιμετώπιση των αιρέσεων και των παραθρησκευτικών ομάδων, αλλά και λειτουργικά συμπόσια και εκδηλώσεις.
Στις 27 Μαΐου γίνονται θρησκευτικές εκδηλώσεις στη μνήμη του.

TOP